Doba karantina – doba porodičnog nasilja

Vrijeme izolacije će, pretpostavlja se, donijeti pojačano porodično nasilje. Žrtve i nasilnici su po cijeli dan u istim prostorijama, a živcu su sve tanji.

Škola je mjesto gdje se uči i druži. Za neku djecu, pak, to je i sigurno mjesto, zaštićena zona – zapravo za onu djecu koja dolaze iz nestabilnih porodica u kojima su izložena zlostavljanju. Policijske statistike iz 2018. su pokazale da je u Njemačkoj zabilježeno 4.000 slučajeva zlostavljanja djece. Mnogo veći je broj seksualno zlostavljane djece, njih 14.000.

S obzirom da Njemačka i zatvaranjem škola pokušava da uspori širenje korona-virusa, humanitarne organizacije za zaštitu djece upozoravaju da može da dođe do porasta zlostavljanja djece.

Za pojedinu djecu bi to moglo da znači da im je život u opasnosti, kazao je Rajner Retinger, direktor Njemačkih dječjih udruženja. „Mali prostor, gdje ne možeš da se skloniš, podstiče konflikte i povećava agresivnost”, kazao je Retinger i dodao da bi trebalo posebno u fokus staviti djecu zavisnika.

„Ali, u vrijemenu korona-krize, dijete je samo sa svojim roditeljima”, kaže on. „Nema nikog da vidi potrebe roditelja, nikog da vidi potrebe djece, nikog da pomogne.”

Više onlajn-podrške

Centri za pomoć i grupe mladih praktikuju „distancu” – dakle držanje odstojanja. Organizacije za zaštitu djece zbog ovakvog stanja zahtjevaju više podrške na internet-platfromama, takođe i na društvenim mrežama, kako bi se djeca i porodice edukovale o postojećim programima pomoći.

„Djecu sada informišu samo odrasli. Ali, najranjiviji među njima ne dobijaju prave informacije, posebno sada kada ne idu u škole”, kazala je Štefani Frid iz njemačkog ogranka organizacije „Save the Children”.

Škola je mjesto gdje se uči i druži. Za neku djecu, pak, to je i sigurno mjesto, zaštićena zona

Iako u osnovi podržava pozive na distancu i druge mjere Vlade, Frid upozorava na dugoročne poteškoće, koje bi moglo da donese višenedjeljno ostajanje kod kuće cijelih porodica. „Mi ne smijemo da zaboravimo da djeca nisu odrasli. Oni imaju nagon za kretanjem i moraju to da ižive. To može za kratko vrijeme, ali država bi morala da omogući da porodice izađu na svjež vazduh.”

Strah od porodičnog nasilja

Organizacije za pomoć i savjetodavni centri upozoravaju da bi narednih nedjelja moglo da dođe do porasta nasilja među odraslima. Sve više ljudi radi od kuće, a mnogi od njih su zbog ekonomskih posljedica pandemije ostali bez posla ili im prijeti otkaz. Sve to pojačava stres.

Slični izvještaji stižu i iz Kine, gdje se nakon nedjelja izolacije bilježi tri puta veća stopa porodičnog nasilja nego obično. „Zbog aktuelne situacije partneri napuštaju stanove i kuće rjeđe nego ranije, što žrtvama praktično onemogućava da pozovu pomoć ili savjetodavni centar”, kaže Katja Griger iz njemačkog udruženja „Žene protiv nasilja” u razgovoru za DW.

Kućne posjete iz mreža podrške i socijalnih službi su u ovom momentu smanjene. „Zbog toga zahtjevamo od komšija da pažljivo motre moguće slučajeve porodičnog nasilja”, kazala je Griger. „Ako u susjednom stanu čujete vrisku ili glasno pozivanje u pomoć, zovite policiju.”

Ako dođe do zabrane kretanja situacija će postati još komplikovanija. U tom slučaju će žrtve biti zatvorene zajedno s nasilnicima.

Poziv u pomoć politici

Prema onom što saznajemo u Ministarstvu za porodicu, penzionere, žene i mlade, kažu da te probleme „imaju u vidu”. No, ministarka Franciska Gifaj se do sada nije izjašnjavala o zlostavljanju djece u doba korone.

Što korona-virus više bude stezao obruč, to će biti sve manje donacija kako od privatnih lica tako i od preduzeća, a predsjedavajući Njemačkih dječjih udruženja Retinger upozorava „da ne bi trebalo da se jednostavno vjerujemo kako će sve biti dobro”.

Izvor: DW Bosna i Hercegovina