Žalbe ombudsmenima i tužbe sudovima zbog kršenja ljudskih prava

Nakon popuštanja mjera zabrane i ograničenja u cilju suzbijanja pandemije koronavirusom kao i prevencije, javnost sve više zaokuplja tema kršenja ljudskih prava u zapovijedima i naredbama mjerodavnih stožera civilne zaštite. Ustavni sud BiH već je presudio da su naredbom o zabrani kretanja tijekom više od mjesec dana kršena ljudska prava starijim osobama od 65 godina i mlađima od 18 godina i to pravo na slobodu kretanja.

Ova odluka se odnosila za oko milijun ljudi u BiH. Institucija ombudsmena BiH do sada je zaprimila 30 žalbi građana koji su smatrali da im je nekom od poduzetih mjera i aktivnosti zbog sprječavanja pandemije virusom COVID-19 prekršeno neko od ljudskih prava. Međutim, ukoliko je neka naredba ili zapovijed ublažena, prijava ombudsmenu postaje bespredmetna, odnosno, isti o njoj ne raspravlja.

Iz FBiH 23 žalbe, iz RS sedam

Ombudsmenica za ljudska prava BiH, Nives Jukić, govoreći za Dnevni list o statističkim pokazateljima žalbi koje je ova Institucija ombudsmena zaprimila u proteklom periodu kaže da je za sada pristiglo ukupno 30 žalbi.

“Od ukupno 30 žalbi: 23 žalbe se odnosile na tijela iz Federacije BiH – 19 iz Sarajevske županije, 2 iz Tuzlanske, 1 iz Hercegovačko-neretvanske županije i 1 iz Unsko-sanske županije te 7 na Republiku Srpsku. Što se tiče karantena, žalbe su se odnosile zbog određivanja karantena u trajanju od 28 dana, uvjeta smještaja, zdravstvene i socijalne skrbi. U takvim predmetima smo upućivali dopise nadležnim stožerima civilne zaštite, te tražili izjašnjenje vezano za žalbene navode osoba smještenih u karantene, a koje su se uglavnom odnosili na prednje navedeno”, kaže ombudsmenica Jukić.

Ona, također pojašnjava da je Predmet žalbe koji se odnosio konkretno na karantenu u Ortiješu, otvoren u petak prošlog tjedna te da je isti dan upućen i dopis Županijskoj upravi za civilnu zaštitu HNŽ, ali i da je i nekoliko dana prije samog otvaranja predmeta postojala telefonska interakciju s nadležnim, sve u cilju praćenja uvjeta u karanteni Ortiješ.

“Međutim, isti dan (24.04.2020.) naredbom Federalnog stožera civilne zaštite stavljene su izvan snage naredbe o određivanju i upućivanju u karantene, pa su predmeti koji su se odnosili na karantene postali bespredmetni. Stoga, kako je sada ukinut obvezni karanten, traženi podaci postaju irelevantni”, kaže ombudsmenica za ljudska prava Nives Jukić.

Zbog ukidanja karantena u FBiH sada je jasno da se ovim pitanjem više neće baviti Institucija ombudsmena BiH, ali po svemu sudeći hoće sudovi jer brojne osobe koje su smještane u karantenu već najavljuju tužbe. Podsjetimo, Ustavni sud će uskoro odlučivati i o ustavnosti naredbe o zabrani mjesta prebivališta.

I u Hrvatskoj polemike oko mjera zabrane

I u susjednoj Hrvatskoj već traju ozbiljne polemike oko pojedinih odluka kriznih stožera tijekom pandemije. Sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske  Andrej Abramović u uputio je ozbiljne kritike na način na koji se u Hrvatskoj donose odluke vezane uz krizu s koronavirusom.

Ustvrdio je tako da je u situaciji u kojoj odluke kojima se ograničavaju ljudska prava Nacionalni stožer civilne zaštite donosi protuzakonito riječ o suspendiranju demokracije, pa i o diktaturi. Po njemu, posebno su sporne odredbe kojima se ograničavalo kretanje.