CARITAS ŠVICARSKE: Interventna pomoć za ljude iz romskih zajednica

Uz podršku Švicarske vlade i svojih donacija,  Caritas Švicarske omogućio je, zbog situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa (COVID-19), interventnu pomoć za najugroženije kategorije stanovništva  u 19 općina širom Bosne i Hercegovine za cca 2000 domaćinstava (cca 6000 članova domaćinstava) u razdoblju od tri mjeseca (od aprila do juna tekuće godine).

Među odabranim općinama u ovom važnom projektu našla se i Općina Kakanj, te je između međunarodne humanitarne organizacije CARITAS Švicarske i Općine Kakanj potpisan Memorandum o saradnji, kojim je uspostavljena saradnja u okviru projekta Vanredna hitna pomoć za ranjiva domaćinstva u svrhu prevazilaženja poteškoća izazvanih COVID-19.

Primarni cilj projekta je podrška Općini Kakanj u pružanju humanitarne pomoći ranjivim domaćinstvima.

Ciljne grupe prema kojima je usmjerena pomoć su domaćinstva koja su ostala bez prihoda zbog ekonomskih ograničenja i ograničenja rada, tj. domaćinstva u ranjivoj situaciji.

Ovaj projekat obuhvatio je i pripadnike romske nacionalne manjine sa područja općine Kakanj.

U aprilu ovim projektom bilo je obuhvaćeno 150 romskih porodica, u maju se taj broj povećao na 250, a realizacija za juni se tek očekuje.

Pomoć se sastoji od dodjeljivanja personalizovanih mjesečnih vaučera  porodicama za nabavku osnovnih prehrambenih i higijenskih sredstava u lokalnom supermarketu / tržnom centru kako bi se ublažila trenutna kriza uzrokovana pandemijom.

Vrijednost vaučera za porodicu koja se sastoji od 2 (dva) člana je 50,00 KM, za porodicu od 3 (tri) i 4 (četiri) člana 75,00 KM, za porodicu od 5 (pet) , 6 (šest) i 7 (sedam) članova 100,00 KM I za porodicu od 8 (osam) i više članova 125,00 KM.

Projekat je implementiran od strane “Caritasa” Švicarske, a finansijski je podržan od strane Švicarske Konfederacije, predstavljene od strane Švicarskog federalnog ureda za vanjske poslove, djelujući kroz Ambasadu Švicarske u BiH i druge izvore.

Izvor: portal-udar.net