Roditelji u HNK traže pomoć ombudsmana za ljudska prava jer ih ministar obrazovanja ignoriše

Glasnogovornica Udruga roditelja “Naša djeca” u Mostaru Mirjana Laganin kaže kako je ta odluka donesena danas jer Ministarstvo obrazovanja konstantno ignorira upite roditelja, a kako navodi tome svjedoči i današnji sastanak na koji su pozvali predstavnike nadležnih službi, a samo se iz resornog ministarstva nitko nije odazvao.

“Krizni štab je Ministarstvu obrazovanja ostavio slobodu da izrečene mjere prilagode datim okolnostima u školama, što nije bilo učinjeno.Sad je i Krizni štab saznao da je u školama sasvim drugačija situacija od one za koju su smatrali da je važeća”, kazala je Laganin.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK i član Kriznog štaba tog kantona Nermin Avdić podsjeća da se epidemiološka situacija u tom kantonu pogoršava iz dana u dan zbog nepoštivanja i neprovođenja mjera koje su izrečene.

“Ta situacija se odnosi i na škole, a škole su veoma kompleksno pitanje”, kazao je Avdić nakon što je razgovarao s predstavnicima roditelja koje je podsjetio da Krizni štab daje preporuke koje providi resorno ministarstvo.

On je istaknuo da je nemoguće ispuniti zahtjeve roditelja da u slučaju zaraze jednog djetetu ne ide čitav razred u izolaciju, što im je kao navodi i sam rekao na današnjem sastanku.

“U tom slučaju bi se sva djeca inficirala u tom razredu. Da bi se to spriječilo obavezna je izolacije od dvije sedmice za čitavu grupu, nakon čega se vraća na nastavu”, pojašnjava Avdić.

Predsjednik sindikata učitelja u Osnovnim školama Slavko Lauš kaže kao će učitelje poštovati sve izrečene mjere, ali da će se zalagati za potpuni povratak učenika u škole.

“Ne mogu biti iste mjere za učenike srednje škole i učenike osnovne škole, a posebno razredne nastave”, kazao je Lauš te naveo kako je mnogo nelogičnosti, među kojima i to da se djeca druže bez maski u autobusima i na treninzima a da su im mjere u školama sasvim drugačije.

Jedna od roditelja, Borislava Kamšigovska-Šarić, je razočarana kazala kako je ovo klasično prebacivanje odgovornosti jednih na druge.

“Naš prvi zahtjev vezan sa samoizolaciju nije usvojen , a shvatili smo ono što smo znali i prije da se odgovornost opet prebacuje s jednih na druge”, poručila je.

Izvor: klix.ba